KUTLUHAN CAMİİ BAYRAM NAMAZI İLE AÇILIYOR

Kutluhan Camii Bayram Namazı İle Açılıyor
Yazdır / Tarih: 2021-07-16

İlçenin en eski eseri, ilçe protokolünün katılımı ve Prof. Dr. Orhan Çeker’in kıldıracağı bayram namazı ile açılıyor.

Yüzyılı aşkın bir süredir üstü açık, harap bir halde iken Haymana Belediyesi’nin girişimleri sonucu Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen tarihi Kutluhan Camii, kurban bayramı namazı ile ibadete açılıyor. Ankara Salnamelerine göre yapım yılı hicri 608 olan Caminin bitişiğinde, Hacı Bayram-ı Veli’nin haleflerinin kurduğu Melami tarikatı şeyhlerinden Hüsameddin Ankaravi’nin türbesi de yer alıyor. Cami ile birlikte restore edilen Türbe’nin bu yönüyle önemli bir inanç turizmi merkezi olması bekleniyor.

Haymana Kaymakamı Muhammed Gürbüz, Belediye Başkanı Özdemir Turgut, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar ve çevre mahallelerden halkın katılımıyla gerçekleşecek bayram namazında Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker vaaz verip namazı kıldıracak.

Kahverengi Yönlendirme Tabelaları da Asılmaya Başlandı

Tarihi Camiinin ibadete açılmasına az zaman kalan Haymana Belediyesi de son düzenlemeleri yapıyor. Bunlardan en önemlisi ilçenin belli noktalarına takılan, tarihi ve turistik yerleri gösteren kahverengi yön tabelaları. Kutluhan Camii, Hüsamettin Ankaravi Türbesi ve Mangaldağı Şehitliği ile başlayan kahverengi yönlendirme tabelaları, İlçedeki diğer tarihi ve turistik yapıların da düzenlenmesiyle birlikte o yerler içinde hazırlanıp yol güzergâhlarına asılacak.

Turgut “Tarihi ve Kültürel Miraslarımıza Sahip Çıkıyoruz.”

Gazetemize Haymana’daki tarihi yerlerin ve tescilli binaların restore edilip, turizme kazandırılması noktasında yaptıkları çalışmaları anlatan Başkan Turgut; “Vakıflar Ankara Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler sonucu yüzyılı aşkın bir zamandır adeta garip bir halde duran, günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış Kutluhan Camii ile bitişiğindeki Hüsameddin Ankaravi Türbesi’ni restore ettirdik. Ardından İlçe merkezinde viraneye dönmüş, “Papazın Evi” diye bilinen tarihi bir yapıyı kamulaştırdık, şimdi oranın projesini çizdirip aslına uygun restore ederek gençlerimiz için bir kültür evine dönüştüreceğiz. Pazar yerinin karşısında elli yılı aşkın bir süredir atıl durumdaki, Çanakkale’de şehit düşmüş bir asker adına yapılmış tarihi çeşmeyi etrafında çevre düzenlemesi yapıp restore ederek ilçe turizmine kazandıracağız. Karahoca mahallemizdeki tescilli tarihi camiinin plan projesini yaptırıp onarım için çalışmalara başladık. Bunun yanı sıra İlçe genelindeki kale ve mağaraları da turizme kazandırmak için Kültür Bakanlığımız nezdinde girişimlerde bulunduk. Amacımız Haymana’mızın tarihi ve kültürel miraslarına sahip çıkıp onları turizme kazandırmak.” dedi.

Belediye Başkanı Turgut, Haymana için tarihi öneme sahip bir eserin restorasyonunun tamamlanmasından duyduğu mutluluğu ifade ettikten sonra bu tarihi günde, bayram namazında herkesi Kutluhan Camii ve Hüsameddin Ankaravi Türbesinin açılışında buluşmaya ve burada bayramlaşmaya davet etti.